Výlet skautů na kanárský ostrov Tenerife…

To jsme tak jednou v čajovně plánovali tematicky komplikované stanoviště na základní kolo Svojsíkova závodu a na konci této náročné porady se kdosi zeptal, jestli nezajedeme na víkend do Londýna. Slovo dalo slovo a 4 skauti odletěli na začátku června na týden do Atlantského oceánu na kanárský ostrov Tenerife.

aneb 10 tipů pro jednoduší cestování

  1. Při plánování v obýváku nesrovnávejte výstup na nejvyšší horu Španělska, sopku Pico del Teide, s poutí na sv. Hostýn. I když vám mapy ukazují přibližně stejně vypadající křivku výškového profilu trasy, nedají se tyto cesty v žádném ohledu srovnat.
  2. Není kruháč jako kruháč. České řidičky a řidiči važte si ukázněnosti řidičů a dopravního značení v ČR. Tenerife je ostrov serpentýn a kruhových objezdů. Nejsou to ale obyčejné kruhové objezdy. Na jednom je přednost zprava, na druhém je uprostřed STOPka a na třetím ve vnitřní straně parkují auta. K tomu všemu je na Tenerife nejspíš hromadný výpadek blinkrů.
  3. Město Los Cristianos ležící na jihu ostrova je vyhlášenou turistickou oblastí. Musíme ale dodat, že pouze turisty se střechou nad hlavou. My, turisti spící pod širákem, jsme sice našli místo na přespání s krásným a romantickým výhledem na noční město, avšak toto místo objevili také asi všichni komáři z ostrova, neboť jejich počty, pískání a frekvence štípnutí byly nekonečné.
  4. Být přípraven. Tohoto hesla jsme se opět začali držet až po situaci, kdy jsme na vyhlídce komentovali kuře s rýží, které za námi jedl mladý motorkář. Po pár dalších poznámkách na jeho jídlo nás motorkář plynulou češtinou pozdravil a pobídl nás k ochutnávce. Buďte připraveni, ne všichni mluví jen španělsky.
  5. Zcela upřímně doporučujeme noční výstup na nejvyšší horu Španělka, sopku Pico del Teide. Proč? Zaprvé – můžete spatřit ten nejkrásnější východ slunce v životě. Zadruhé -kdybyste viděli, kam se drápete, tak to ihned vzdáte a vyjedete nahoru raději lanovkou.
  6. Mapy v mobilu jsou skvělé, ale opatrně na zkratky. Především v noci. Nejednou se nám stalo, že místo úmyslně dlouze se kroutící serpentýnou nás navigace zavedla na prašnou cestu tak strmou, až jsme se divili, že se auto ještě nepostavilo na zadní a nepřevrátilo se.
  7. Kempy na Tenerife jsou skvělé. Jsou zdarma, mají spoustu grilů, stolů a lavic, je v nich tekoucí užitková voda a mají hezké čisté toalety. Systém kempů je dokonalý a hlavně díky tomu nás výlet vyšel finančně velmi dobře.
  8. Druhým faktorem ovlivňující cenu výletu byly letenky. Nám je sehnal letenkový genius a náš kamarád přezdívaný Goro. Jestli takového nemáte, tak si ho sežeňte a vyrazte do světa.
  9. Nad městy je spousta krásných vyhlídek, které se v noci změní na krásné a romantické vyhlídky. Některé vyhlídky bychom dokonce označili až za láskyplné, neboť tolik lásky jako tam, jsme neviděli na celém ostrově. Máme domněnku, že na tyto místa existuje rezervační systém, aby se všichni lidé mohli při vyznávání lásky prostřídat. Myslete na to, až tam budete.
  10. Až se vám někdo bude posmívat, že si na Kanáry berete zimní čepici, tak na něj nedejte. Když jsme začínali noční výstup na sopku Pico del Teide (3715 m.n.m), tak bylo příjemných 15 stupňů. O čtyři a půl hodiny později na vrcholu sopky při východu slunce byla teplota sotva kolem 0 stupňů. Čepice a rukavice nás dělily téměř od umrznutí.

Foto: Radek Račický
Článek: Libor Sukup – Hříbek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *