Jaké bylo Okresní jamboree 2018?

Dneska konečně začíná Jamboree 2018, které nás má vnést do atmosféry 100. výročí vzniku republiky. Naše výprava na Littner, kde Jamboree probíhalo, začala na vlakové zastávce Rohatec. Sešli tři členové družiny Unicorn, zbytek oddílu cestoval už z Hodonína. Po krátké cestě vlakem jsme šli asi 3 km na Littner. Po ubytování ve stanovém městečku a chatkách se každý oddíl představil, a pak jsme hráli poznávací hry ve skupinkách, např. jsme měli ke své přezdívce přidat přídavné jméno. No, a potom nastala chvíle, kdy jsme dostali za úkol postavit sochu T. G. Masaryka, ale s tím, že musel být z přírodních materiálů. Materiál z lesa ale mohly sbírat jenom světlušky a vlčata, kteří se zároveň nesměli dotknout země. Jakmile jsme postavili sochu, zazpívali jsme si večerku a šlo se spát.

Den největších oslav

Po příjemném probuzení a ranní józe následoval nástup, kdy jsme zpívali junáckou hymnu. Na nástupu nám řekli, že ve stínu stromu bude stan a zbraně z války, kam se můžeme jít v průběhu Jamboree podívat, a kde nám k tomu něco řeknou „legionáři“ z Československé obce legionářské. Pak se ukázalo, že česká pošta selhává, a tak jsme zkusili, jestli by fungovala skautská pošta. Ve skupinách po deseti až třinácti lidech jsme chodili od místa k místu a nosili poštu. Jenže jak to vždycky bývá, vždy se najdou nějací záškodníci. Ale našli jsme způsob, jak poštu zachránit. Já společně s Jolčou a Želi v týmu Štístka jsme se umístili třetí. Pak jsme ve skupinách rozjímali nad zemí, kde žijeme, a po družinách jsme spřádali plány na očištění či zpříjemnění prostředí.

Po vydatném obědě následoval poobědový odpočinek. Někdo spal, někdo hrál na kytaru, nebo jsme se jen tak flákali. Po odpočinku nás přišel navštívit samotný T. G. Masaryk na koni a na jeho počest byl odpolední Jarmark, kde jsme například vyráběli růžičky z papíru zvané kokardy, mohli jsme se projet na koni, nebo zdobit perníčky.
Pak nám řekli, že se máme seřadit do nejmladšího po nejstaršího, a já stála na konci. Následně se vzalo pět nejstarších a my jsme byli policisté a ostatní se zamotali do demonstrace.  3…2…1… demonstrace začala a policisté se ji snažili rozehnat! No, a na buldoky bych málem zapomněla! Bylo to masivní! Po večeři jsme zapálili ohniště a začala panovat pohodová nálada s doprovodem kytar a zpěvu. A najednou tu byla večerka, což znamenalo, že se jde spát. Dneska se na nás moc sluníčko neusmívalo, odpoledne byl liják a navíc se v noci přehnala šílená bouřka.

Odnášíme si nové vzpomínky

Po probuzení, kdy jsme spíš řešili škody, než rozcvičku, byl nástup, kde se tentokrát zpívala česká hymna. No, a po táboře se roznesla falešná zpráva, že Robert Baden-Powell nezaložil skaut.  Nosili zprávy pro novináře, kteří nám dávali podpisy, že je to lež. Po určeném čase sbírání podpisů skončilo a měli jsme rozluštit, kde je samotná zpráva pro Masaryka. Jamboree jsme ukončili velkým nástupem, kde opět zazněly pokřiky, střediska se fotila, my jsme se pomalu balili, uklízeli a šlo se domů.

Už se moc těším na další Jamboree!

autor textu: jedna z účastnic Okresního jamboree 2018
autoři fotek: Ťapka, Čok

Fotky z X. Okresního jamboree 2018 naleznete ZDE.

Fotka uživatele Skauti okresu Hodonín. Fotka uživatele Skauti okresu Hodonín.

Fotka uživatele Skauti okresu Hodonín. Fotka uživatele Skauti okresu Hodonín.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *